Vårda din rex

Dags för omvårdnad

En korthårig rexkatt kräver inte någon direkt pälsvård däremot så kan de långhåriga raserna behöva en viss omvårdnad. Devon rex och Cornish rex pälsar saknar i stort sett täckhår och består mest av underull och deras pälsar blir inte trassliga och toviga. Om du vill borsta din rex kan du använda en gummiborste. Du kan också klappa din katt med fuktiga händer för att få bort lösa hårstrån. Detta är dock indiviuellt och ta en extra titt på din kattunges föräldrar för att få en uppfattning om hur din katt kan bli. Men trots att en korthårig rex inte är särskilt krävande när det gäller pälsvård så finns det andra saker du bör tänka på i den vardagliga vården av din katt.

Yoda 1

Kloklippning

    En katts klor kan bli mycket vassa och du kommer därför att behöva klippa klorna regelbundet. I de flesta zoobutiker och ibland även hos veterinären kan du köpa en klosax. En klosax är anpassad så att du ska kunna klippa kattens klor enkelt och utan att vara rädd för att råka skära dig eller katten på vassa saxspetsar. Att klippa kattens klor kan kännas lite nervöst de första gångerna men det brukar inte vara några större problem.

    Passa gärna på att klippa kattens klor när den är lugn och lite trött. Tryck försiktigt på kattens tassar så kommer klorna fram. Klipp rakt över klon och ta bort den yttersta delen. Se bara till att du inte klipper för långt in så att du kommer åt pulpan, den rosa del av klon som är fylld av blodkärl. Känner du dig osäker så ta bara och klipp den allra yttersta spetsen i början. Du kommer snart att lära dig och känna dig säkrare på hur långt in du kan klippa. Om du sitter med katten i knät intill en lampa kan du trycka ut klorna och försöka se pulpan i lampljuset. Det är bättre att bara göra lite och oftare i början så att katten och du vänjer er tillsammans.

Öronrengöring

    En devon rex och cornish rex har stora öron och till skillnad från de flesta andra kattraser har de vanligtvis mindre hår runt och i öronen. Detta beror på att deras pälsar består mest av underull och de täckhår som vanliga katter har (även runt och i öronen) saknas i stort sett hos rexarna. Dessa två raser har ofta en kal eller mycket tunnhårig fläck just framför sina öron. Öronhåret hos vanliga katter skyddar till viss del örat från smuts och damm utifrån.

    Titta regelbundet i din katts öron. Det är ett av de få ställen de själva inte kan rengöra och även om de har en kattkompis som gärna hjälper till ibland behöver du nog ge dem ett handtag då och då. Öronen rengör du med bommullstops, gärna doppad i matolja som löser upp vax som sitter fast och hjälper till att mjuka upp torr och irriterad hud i örat. Gör främst rent i ytterörat där du kan se vad du gör och var försiktig med att gå alltför långt in i örat med topsen. Om du känner dig osäker på hur långt in du ska göra rent kan du vid ett besök hos veterinären be att få instruktioner om hur du ska gå tillväga. Din uppfödare ställer också säkert upp med en demonstration om du frågar. Om din katt verkar irriterad i öronen, skakar mycket på huvudet och ofta kliar sig i öronen kan det tyda på infektion eller ohyra. Be din veterinär om hjälp i sådana fall så att du får den medicin eller behandling som katten behöver för att bli av med besvären.

Vaccinationer

    Som kattunge har din katt fått grundvaccination mot kattpest och kattsnuva men för att den ska behålla ett fullgott skydd mot sjukdomarna behöver din katt årligen få en ny vaccination. På kattens vaccinationsintyg står senaste datum för vaccination och du får själv se till att boka en tid hos en veterinär när det gått ungefär ett år. Bortsett att revaccinationen ger din katt ett skydd mot sjukdomarna får du vid regelbundna veterinärbesök också en etablerad kontakt med en veterinär som du kan be om råd och få hjälp av om din katt blir sjuk.

Avmaskning

    Problem med inälvsmask är inte ovanligt hos katt även om det är mer förekommande bland utekatter som ofta smittas av sina bytesdjur t ex möss. En innekatt behöver normalt inte avmaskas men det kan vara bra att hålla koll iaf, detta gör du bäst med ”kolla masken” för att inte öka ressistensen mot dagens avmaskningsmedel. Då tar man själv ett eget avföringsprov på katten som skickas in i det medföljande paketet. Efter några dagar får man svar på om katten har mask och vilken sorts mask det rör sig om. Förslag på lämpligt avmaskningsmedel medföljer också. Kattungekullar kan testas vid 4-5 veckors ålder med ett samlingsprov på hela kullen.

    Man kan även ta avföringsprov och skicka direkt till SVA. Information finns här: http://www.sva.se/sv/
    - Mer information om kollamasken finns på http://www.vidilab.se/

Tandvård

    Även katter behöver då och då vård av sina tänder och ett besök hos en ”tandläkare”. De flesta katter får med tiden tandsten och detta behöver man hålla efter, antingen på egen hand eller med veterinärens hjälp. För att hålla tillbaka tandstenen kan man försöka borsta sin katts tänder även om detta är allt annat än möjligt hos alla katter. Ett rått köttben eller en rå kycklingvinge som tuggmotstånd är också att rekommendera då det håller kattens tänder i bättre skick än mjuk burkmat.

    Oftast räcker ens egna ansträngningar inte fullt ut och man får då och då ta hjälp av en veterinär som
    tar bort kattens tandsten. I samband med revaccinationen kan du be din veterinär titta på kattens
    tänder. Använd inte humantandkräm när du borstar din katts tänder. Det finns speciella för just katt.

    Bli nu inte orolig om din nyinköpta katt tappar någon tand. Även katter har mjölktänder och dessa ersätts såsmåningom av de permanenta tänderna. Det kan vara bra att titta på kattungens tänder med jämna mellanrum så att man se att tandbytet sker utan problem. Glöm inte bort den förebyggande vården så att du och din rex slipper de onödiga problem som annars kan uppstå.

La Perm, sköldpadda med vitt

Kastrering

Varför kastrering?

En könsmogen katt, oavsett kön, får hormonellt styrda beteenden som kan vara mer eller mindre
besvärliga för både katten och ägaren. En könsmogen hankatt blir rastlös, orolig och ofta ganska högljudd i sin längtan efter en partner och detta gäller också honorna under deras regelbundet återkommande löpperioder. Könsmogna hankatter markerar ofta revir med sin starkt luktande urin och detta är inte heller ovanligt bland löpande honkatter. En okastrerad hona kan dessutom kan få allt tätare återkommande löp vilket i längden tär på honan då situationen är uppstressande för henne och både humör och aptit oftast försämras under löpet.

Kastrering ger överlag trevligare, och i längden även friskare djur. Du slipper ständigt jamande och får
en mer lekfull och kelig katt. Kastrering är onekligen att rekommendera för att ni ska få det mysigare
tillsammans.

Ingrepp

    Både honor och hanar kan kastreras även om det är ett aningen större och kostsammare ingrepp för en honkatt. I hanarnas fall tas testiklarna bort och hos honorna tar man bort livmoder och äggstockar. Bägge operationerna utförs av veterinär under narkos.

När?

    Dagens rekommendation är 4 månaders ålder, vissa veterinärer har dock en bredare kundskap och
    annan utbildning vilket gör att det kan göras efter att katten har blivit så pass stor att den väger mer
    än ett kilo. Kolla dock upp din veterinär innan kastrering och be om referenser.

Att tänka på

    En hankatt kan fortsätta vara fertil och bli far till kattungar även en tid efter kastreringen. Om du har en okastrerad honkatt hemma så se gärna till att hon får p-piller ytterligare någon vecka eller två så kanske slipper du oplanerade kattungar. En hona på p-piller är inte infertil men släpper inte gärna till.

    En hona som går en längre tid på p-piller kan drabbas av livmoderinflammation och juvertumörer. Om du inte har tänkt att ta kattungar, kastrera henne istället. Behöver du p-piller, kontakt din veterinär för
    att få recept. En kastrerad katt är lugnare och behöver inte lika mycket mat som en okastrerad katt. Var uppmärksam på din katts vikt så att den slipper bli överviktig.