Innan köpet

Att tänka efter före ditt köp

En katt kan om man har tur leva i runt 20 år, kan du ta ansvar för den även om du flyttar och familjesituationen ändras? En back-up plan är alltid bra att ha.

Har jag tänkt på allt?

    • De personer som bor tillsammans med dig, vill de ha katt?
    • Om du hyr din bostad, får du ha katt där?
    • Om du åker på semester, vem ser efter katten då? Lagen kräver tillsyn minst två gånger per
    dygn för en kisse, så en weekend med extra mat och vatten framme är INTE ok.
    • Har du tillräckligt med plats för att en katt ska kunna röra ordentligt på sig och är du beredd att
    anpassa din bostad så att den bli kattsäker?
    • Har du råd att förutom inköp av katt även bekosta försäkring, tillbehör, leksaker, årliga
    vaccinationer, kastrering av katten och veterinärvård om det behövs (försäkringen täcker inte
    allt). En buffert på minst 10000 kr är att rekommendera för akuta veterinärkostnader. Tänk på att de flesta veterinärer inte tar fakturor eller delbetalning.
    • Arbetar du heltid, kan du då ta ledigt från jobbet för att besöka veterinär om katten blir sjuk?
    • Har du tillräckligt med tid för att kunna ägna dig åt din katt eller har du andra hobbies som
    kräver din tid när du inte jobbar? En katt som inte får tillräckligt med tid och stimulans kan uttrycka sin olycka genom att börja kissa på fel ställen eller börja ropa på nätterna.

    • Har du valt rätt ras? Katter är precis som hundar väldigt olika beroende på ras. Vill du ha en aktiv ras eller en mer avslappnad? Oavsett så kommer din katt kräva att aktiveras av dig, både fysikt och psykiskt. Läs på om den ras du är intresserad av!
    • Kan du torka upp när katten har kräkts eller råkat bajsa på golvet eller i sängen eller på bästa mattan? I värsta fall så kan du behöva hjälpa katten med att tvätta rumpan om den tex blivit lös i magen. (Detta hör inte till vanligheterna men det är bäst att vara beredd på det värsta). En katt är ett levande djur och kommer stöka till, smutsa ner och då och då vara med om en ”olycka”.
    • Är du eller någon i familjen allergisk mot katter? Det finns allergiker som lever med katt men det är ett beslut som behöver vara helhjärtat för den allergiska personen som kan behöva medicineras. Att köpa en katt utan att ha kollat allergin och verkligen funderat över köpet kan sluta i tragedi för alla parter.
    • Om du har små barn, kan du lära barnen att vara försiktiga med katten? Ett levande djur är
    ingen leksak för barn! Barn kan av rent oförstånd, utan att de menar att plåga katten, vara väldigt grymma mot den. Små barn förstår inte att vara snälla och försiktiga med en busig katt. Det är alltid de vuxnas  ansvar att lära barnen hur man umgås med en katt. Därutöver, om du skaffar barn i framtiden, kommer du ha tid och ork för en kisse också?
    • Har du andra husdjur, kan du se till att de alla kan leva säkert och tryggt? Fundera på personligheter och bakgrund, alla katter trivs inte med en kattkompis.
    • Kan du acceptera att en katt oftast gör som den vill? Det går inte att lära den att lyda som en hund, vilket innebär att du måste kunna acceptera att katten kommer vara i soffan, på bordet, i sängen etc. Vissa platser kan man lära den att inte vara på i perioder, men generellt bestämmer katten själv.

    Det är även bra att känna till lagen för
    katthållnig. Den hittar du här:
    https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/skotselavhundochkatt/saskoterdudinkatt.4.207049b811dd8a513dc80001987.html

glenn-carstens-peters-190592-unsplash
Dvon Rex kattungar

Avel eller sällskap?

En annan sak som är bra är att du är ärlig med om du vill ha din katt till avel eller ällskap så att
du verkligen får köpa den som är mest lämpad till avel i kullen.

Att fundera på vid avel

    Är du inte redan uppfödare men vill bli så finns det även där en del saker att tänka på. Läs mer HÄR om hur man börjar föda upp. Innan man bestämmer sig för att föda upp kattungar - vare sig det gäller en kull eller flera - måste man tänka sig noga för. Det är ett stort ansvar man åtar sig om man låter sin katt gå i avel. Detta ansvar bör man inte ta lätt på, om man är djurvän och vill katternas väl! Allmänheten i stort är också ganska omedveten om betydelsen av kunskap hos uppfödarna, och de sällskapskattköpare som inte är omedvetna har ändå svårt att ta reda på vilka uppfödare som har kunskap och är ansvarstagande. Många kattägare, som vill ta en kull, och nya uppfödare, är ganska omedvetna om sitt ansvar mot rasen, katterna som individer och köparna.

    Om du vill börja föda upp så måste fråga dig själv: Har jag kunskap (eller tid och ork att lära mig)...
    • Om avel och uppfödning?
    • Om rasens eventuella problem?
    • Att avgöra om min katt är lämplig att användas i avel?
    • Att välja rätt hane till min hona?
    • Att föda upp kullen på rätt sätt?

Mer frågor kring uppfödning

Varför vill jag föda upp kattungar? För att kattungar är söta och roliga att ha i huset? Eller för att föda upp vackra katter med mitt stamnamn som vinner på utställningar och gör mig "berömd"? Eller är det för att jag vill bidra genom att producera friska och trevliga fyrbenta kompisar som människor kan dela trevliga stunder med i flera år framöver?

Har jag förutsättningar att bli uppfödare?

    Ställ dig själv följande frågor:
    • Har jag tid, råd och ork? Det kan bli både kostsamt, tidskrävande och energikrävande.
    • Klarar jag att stödmata en kull varannan timme i 4 veckor dygnet runt om det behövs?
    Klarar jag att avliva en nyfödd kattunge som lider på grund av medfödd defekt?
    • Har jag lätt för att tala med folk? Kan vara viktigt både i samband med försäljningen och senare.
    • Har jag möjlighet att behålla en hel kull om de inte blir sålda av någon anledning? Om jag låter min katt få ungar är det mitt ansvar att se till att de alla får ett gott hem, hos mig eller hos någon annan.
    • Har jag möjlighet att eventuellt ta hem en halvstor eller vuxen katt som jag har fött upp, eller hjälpa till med omplacering? Alternativet kanske är avlivning!

    Om du svarar nej på någon av de här frågorna – även om det bara är är ett nej-svar - är du inte lämplig att bli uppfödare (eller "ta en kull" vilket väsentligen är samma sak som att vara uppfödare), eftersom allt detta krävs av en uppfödare för att inte katterna ska riskera att fara illa.

    Du måste också tänka på en viktig sak – hur väl umgås du med andra? Det här är inte bara viktigt när det gäller att sälja kattungar och umgås med potentiella köpare, utan uppfödning är inte heller något du kan hålla på med helt ensam. Det är viktigt att kunna umgås med andra uppfödare också. Att vara uppfödare kräver att du kan sammarbeta med andra.

jonas-vincent-2717-unsplash